Romania este una dintre tarile europene despre care se considera ca are un potential de seism ridicat, acesta fiind un element care a fost evidentiat in urma unor studii de hazard seismic. Specialistii sustin ca in orice moment se poate produce un cutremur cu o magnitudine mai mare de 7 in zona Vrancei, cu precadere la adancimi intre 60 si 180 de kilometri.
Aceasta nu este, insa singura zona ce poate fi afectata din Romania, intrucat efectele seismice pot fi resimite si la sute de kilometri distanta, in functie magnitudine, dar si de conditiile meteo. Evenimentele care au avut loc in tara pana in prezent reprezinta o dovada clara a faptului ca numeroase zone pot fi oricand afectate de cutremure, iar oamenii trebuie sa fie foarte bine pregatiti si sa stie cum sa reactioneze.
Vrancea, zona cu cel mai mare risc seismic din Romania
Potrivit fenomenelor care au avut loc in Romania in ultimii zeci de ani, Vrancea este zona cu cel mai mare risc seismic din tara, cand vine vorba despre adancimile intermediare. Este vorba despre unele dintre cele mai periculoase tipuri de cutremure, intrucat din cauza modului in care se propaga undele seismice, ele pot genera efecte distructive pe o suprafata foarte intinsa, de chiar pana la cateva sute de kilometri.
In ceea ce priveste cutremurele crustale, adica de suprafata, acestea pot provoca distrugeri considerabile mai ales in zona epicentrala, chiar si la magnitutidini considerate medii (de 5, 6). In acest caz, insa undele seismice se atenueaza mult mai usor, iar zonele afectate nu cunosc la fel de multe distrugeri.
Istoria arata ca in ultimii 500 de ani, in zona Vrancei au avut loc 2-3 cutremure majore, iar diferenta dintre ele a fost de cateva zeci de ani. Din pacate, nimeni nu poate sa prevada cu exactitate producerea unui seism, intrucat Pamantul se afla intr-o continua miscare si intr-o continua schimbare.
Alte zone din tara care pot fi afectate de cutremure
Despre seisme Romania se poate vorbi si in alte zone, pe langa Vrancea. Specialistii au identificat urmatoarele regiuni ca avand un risc seismic ridicat: Fagaras-Campulung, Shabla, Crisana-Maramures si Banat. Acesea sunt locurile in care efectele seismelor pot fi resimtite mai puternic. Asta nu insemna, insa, ca oameni din celelalte regiuni nu pot resimti cutremurele, insa la o scara mult mai mica, uneori aproape insesizabila.
Care sunt cele mai mari magnitudini care au fost inregistrate pana in prezent in cele mai importante dintre zonele Romaniei?
In tabelul de mai jos sunt redate zonele in care s-au inregistrat cutremure cu cele mai mari magnitudini in Romania.
Principalele cutremure care au afectat Romania de-a lungul timpului
In discutie pot intra sase cutremure mari care au afectat serios Romania si, dupa cum se poate observa, cele mai multe au fost inregistrate in Vrancea.
29 august 1471 – Vrancea
In anul 1471, pe 29 august a avut loc in zona Vrancei un cutremur de 7,5 grade pe Scara Richter, care s-a produs la 110 kilometri adancime si care a provocat pagube serioase. Este vorba despre o miscare seismica care s-a simtit pana in Moldova, Crimeea, Transilvania, dar si in Tara Romaneasca. Potrivit insemnarilor istorice, la acea vreme, majoritatea cosurilor caselor, dar si zidurile cetatii au fost distruse si a fost nevoie de reparatii extraordinare pentru a se reveni la ce fusese inainte.
24 noiembrie 1516, Vrancea
Cutremurul din 1516 se numara si el printre cele mai importante seisme Romania, care au avut loc in zona Vrancei. Cu o magnitudine de 7,5 grade pe Scara Richter, cutremurul a avut loc la 150 de kilometri adancime, in jurul orei pranzului si a produs pagube serioase in regiunea Brasovului. Mai multe case, dar si o parte din zidurile orasului au fost distruse. Efectele seismului s-au simtit inclusiv la Suceava.
19 noiembrie 1523, Transilvania
Nici Transilvania nu a fost ferita de cutremure, intrucat in anul 1523 a fost zguduita de un seism de 5,5 grade pe Scara Richter, care s-a produs la doar 10 kilometri adancime. La acea vreme, turnuletele de pe Casa Sfatului de la Medias au cazut, iar bolta s-a prabusit alaturi de stalpul de sustinere, care era situat in sudul altarului. Tot la acea vreme au murit mai multi varstnici in Sibiu, intrucat au fost prinsi sub daramaturile caselor.
11 iunie 1738, Vrancea
Cu o magnitudine impresionanta de 7,7 grade pe Scara Richter, cutremurul din 1738 a zdruncinat din temelii intraga tara, efectele sale resimtindu-se pana in Balcani. A fost vorba despre un eveniment care a avut loc in jurul pranzului, la aproximativ 130 de kilometri adancime, si care s-a simtit cu precadere in Bucuresti, Focsani, Iasi, Sfantu Gheorghe si Brasov. De exemplu, in Bucuresti, Curtea Veche s-a ,,crapat”, iar mai multe case si biserici s-au daramat, la fel ca si imobilele din preajma manastirii Cotroceni. In Moldova, cutremurul a daramat atunci nu mai putin de 11 manastiri si mai multi zidari au fost prinsi sub daramaturi.
26 noiembrie 1829, Vrancea
Spre deosebire de celelalte seisme de pe lista de cutremure Romania, cel din 1829 a avut loc dimineata devreme, in jurul 4. Cutremurul de 7,3 grade a fost inregistrat in Vrancea, la o adancime de aproximativ 130 de kilometri si s-a resimtit de la Cluj pana la Bucuresti, Kiev si pana la Cernauti. Si de aceasta data foarte multe case s-au daramat din cauza miscarilor pamantului, iar locasuri sfinte au avut extrem de mult de suferit.
4 martie 1977, Vrancea
Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai puternic resimtite in Romania, inregistrand 7,4 grade pe Scara Richter. Seismul s-a produs in Vrancea, la 94 de kilometri adancime, in jurul orei 9 seara. Cel putin patru socuri principale au avut loc atunci la adancimi diferite. Miscarea a fost extrem de violenta in Oltenia, Muntenia, precum si in sudul Moldovei, avand insa efecte pana in centrul si sudul Europei, dar si pana in Rusia, la nord de St. Petersburg.
Datele istorice arata faptul ca 1578 de oameni si-au pierdut atunci viata in Romania, iar altele 11.321 au fost grav ranite, avand nevoie de ingrijiri medicale. Mai mult, cutremurul a afectat peste 32.000 de locuinte, dar si mai bine de 700 de unitati industriale. Oficialii acelor timpuri au sustinut ca pagubele materiale au ajuns in jurul sumei de 1,4 miliarde de dolari, doar in Bucuresti.
In caz de cutremur, specialistii recomanda tuturor oamenilor sa isi pastreze calmul, sa se fereasca de cladiri, daca la momentul respectiv sunt in aer liber si sa caute spatii plane, libere. Mai mult, persoanele din incinta cladirilor trebuie sa evite folosirea scarilor si a lifturilor, sa ramana calme si, daca este posibil, sa inchida alimentarea cu apa, gaz sau electricitate! O gandire si un comportament rational iti poate salva viata.